Boeken

In maart 2015 is het ‘Leerboek verpleegkunde maatschappij & gezondheid’ verschenen bij Reed Business Educations. De hoofdauteur is Henk Rosendal, lector Wijkzorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Ik schreef een aantal casussen voor dit boek. Je kunt het rechtstreeks bij de uitgever bestellen.

leerboekmg

Flaptekst:

De zorg verschuift steeds verder naar de eerste lijn. De rol van de cliënt verandert daardoor. Dat heeft ook gevolgen voor verpleegkundigen die werkzaam zijn in de nulde of eerste lijn. De focus van hun handelen verschuift van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ of ‘zorgen met’. Steeds vaker werkt de verpleegkundige samen met de cliënt toe naar een gewenste uitkomst, waarbij het versterken van het zelfmanagement van de cliënt centraal staat.

Verpleegkundigen moeten het gehele zorgproces in de eerste lijn kritisch leren beschouwen en specifiek voor deze context aanscherpen. In het Leerboek verpleegkunde maatschappij en gezondheid wordt hiervoor een model gepresenteerd. In dit leerwerkboek worden de nieuwe competenties uit het beroepsprofiel 2012 uitgewerkt aan de hand van de CanMEDS-rollen. Er zijn cases en opdrachten om hiermee aan de slag te gaan. Ook bevat het boek een docentenhandleiding.

Dit boek is bestemd voor studenten verpleegkunde, maar zeker ook geschikt voor wijkverpleegkundigen, jeugdverpleegkundigen, praktijkverpleegkundigen, sociaal verpleegkundigen, arboverpleegkundigen en sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen. Zowel de overeenkomsten als de onderlinge verschillen tussen deze groepen komen aan de orde, zodat er een compleet beeld ontstaat van het domein verpleegkunde maatschappij en gezondheid.

Dr. Henk Rosendal is gezondheidswetenschapper en werd oorspronkelijk opgeleid als verpleegkundige. Henk is lector Wijkzorg bij Hogeschool Rotterdam en was tot voor kort voorzitter van de afdeling Eerstelijnsverpleegkundigen bij de beroepsvereniging V&VN. Hij was in 2014 een van de oprichters van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde, waarvan hij tevens voorzitter is.


In 2011 is mijn boek ‘Toiletgang bij dementie’ verschenen bij Reed Business Education. Ik schreef het samen met Paul van Houten, specialist ouderengeneeskunde werkzaam bij de Zonnehuisgroep in Amstelveen. Je kunt het boek bestellen bij (bijvoorbeeld) Bol.com of rechtstreeks bij de uitgever.

toiletgangbijdementie

Flaptekst:

Incontinentie bij dementie is niet altijd te voorkomen. Tegelijkertijd hebben ouderen met dementie in zorgcentra vaak onnodig last van incontinentie. Door vroege signalering en diagnostiek is het mogelijk om incontinentie voor een deel te verminderen of zelfs te voorkomen. De inbreng van verzorgenden en andere medewerkers in zorgcentra is daarbij onmisbaar.
Toiletgang bij dementie legt uit wat goede zorg bij incontinentie is. Het biedt praktische handvatten om onnodige incontinentie in zorgcentra terug te dringen en zo de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen met dementie te verbeteren. Helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen kunnen met dit boek direct aan de slag om de hulp bij toiletgang beter, sneller en met respect en aandacht voor de cliënt te laten verlopen. Mantelzorgers kunnen leren hoe incontinentie ontstaat en welk gedrag daarbij hoort.

Dr. Paul van Houten is als specialist ouderengeneeskunde werkzaam in Zonnehuisgroep Amstelland. Hij publiceerde in 2008 een proefschrift over de relatie tussen toiletvaardigheden en incontinentie bij ouderen in zorgcentra. Hij is tevens een van de samenstellers van de Richtlijn `Urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen’ (2010).

Aliëtte Jonkers werkt als zelfstandig medisch journalist en schrijft voor vakbladen in de gezondheidszorg. Ouderenzorg is een van haar specialisaties.


In 2010 verscheen mijn boek ‘Informatiesystemen in de praktijk’ bij uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. Het is nog steeds verkrijgbaar, onder meer Bol.com of rechtstreeks bij de uitgever.

informatiesystemen

Flaptekst:

Als huisarts houdt u zich graag bezig met de essentie van het vak: patientenzorg. Maar of u nu net bent begonnen als huisarts of al jarenlang werkzaam bent, u krijgt onherroepelijk te maken met informatiesystemen in de praktijk.

In dit boek vindt u ten eerste een terugblik op de huisartsenautomatisering in Nederland: van ‘groene kaart’ naar HIS, KIS en EPD. We leggen uit waarom een goede dossiervoering met behulp van de juiste informatiesystemen belangrijk is voor de kwaliteit van zorg. Ook komen zaken aan bod als beveiliging van patientgegevens, privacy, kwaliteitsindicatoren en verantwoordelijkheden als het gaat om het beheren van gevoelige informatie. Bijzonder is dat ook de rol van de huisarts anno 2010 aan de orde komt in relatie tot de ontwikkelingen in de ICT. Is de huisarts nog poortwachter of dreigen we de patient te verliezen aan andere zorgverleners in deze geautomatiseerde, vraaggestuurde zorgmarkt?

Aan het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) is een apart hoofdstuk gewijd. Tot slot komen ook de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van informatiesystemen aan bod: van Google Health tot Gezondheid 2.0.

Oud- huisarts Paul Hoppener, het boegbeeld van de Nederlandse huisartsenautomatisering die voor dit boekje het voorwoord schreef, zegt het zo: ‘Dit boek biedt aan de al langer gevestigde huisarts een goed overzicht van de huidige stand van zaken en opent een venster naar de nabije toekomst. De nu opkomende ‘digitale’ generatie huisartsen kan voortbouwen op wat er al bereikt is.’