Beter/eten

Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze keer: is het verantwoord om kinderen veganistisch te laten eten?

Ouders die hun kinderen veganistisch opvoeden: je zou ze in de gevangenis moeten stoppen, vindt de Italiaanse parlementariër Elvira Savino, die hiervoor onlangs een wetsvoorstel indiende. Kinderen zouden op een volledig plantaardig dieet allerlei voedingstekorten oplopen, aldus de politica van Forza Italia. Heeft ze een punt?

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) telt Nederland tussen de 50.000 en 70.000 veganisten. Ter vergelijking: twintig jaar geleden waren dat er nog 16.000. Veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, maar ook geen verzorgingsproducten, kleding en materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt of die op dieren zijn getest.

Positieve ontwikkeling
Gevaarlijk? Welnee. Het is juist goed nieuws dat steeds meer mensen veganistisch gaan eten, zegt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU. ‘Zij hebben over het algemeen een lage cholesterolspiegel, een lage bloeddruk en ze lopen weinig risico op het ontwikkelen van diabetes. Dat komt doordat het lastig is je te overeten aan plantaardig voedsel. Het is energiearm, dus je wordt niet snel te dik.’

Ook het feit dat steeds meer jongeren veganist zijn, noemt Seidell een positieve ontwikkeling. ‘Tien jaar geleden interesseerde geen enkele puber zich voor eten, behalve als ze een eetstoornis hadden. Nu zijn er veel meer jongeren die uitzoeken waar hun voedsel vandaan komt en welke gevolgen hun eetpatroon heeft op het gebied van dierenwelzijn, milieu en gezondheid.’

Maar is het verantwoord om kinderen veganistisch te laten eten? Tekorten liggen wel op de loer, waarschuwt Seidell. Maar: ‘Dat is ook het geval bij mensen die niet veganistisch eten. Wij doen in het VU veel onderzoek onder de Amsterdamse bevolking. Zij krijgen echt te weinig vitaminen, mineralen en vezels binnen en te veel suiker en vet. Als we gaan vergelijken, zie je dat veganisten op bijna alle punten beter scoren. Wel krijgen ze regelmatig onvoldoende vitamine B12 binnen. Dat is een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Veganisten moeten dus ook echt supplementen slikken om een tekort aan vitamine B12 te voorkomen.’

‘Het is een kwestie van tijd investeren en puzzelen.
Als je dat niet erg vindt, kun je kinderen uitstekend
verantwoord veganistisch laten opgroeien’
– Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid

Puzzelen
Bij kinderen is het nog ingewikkelder. Zij kunnen ook gemakkelijk een tekort aan omega 3-vetzuren oplopen, zegt Seidell. Deze vetzuren, EPA en DHA, halen we uit vette vis als makreel, haring en zalm. Als volwassenen minder omega 3 binnenkrijgen is dat niet zo’n ramp, maar voor kinderen is die situatie ernstiger: visvetzuren zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Ook hier geldt: pillen slikken. Tenzij het kroost een à twee keer per week algen of zeewier verorbert: dan is er geen enkel probleem. Let er ook op dat kinderen een compleet eiwitprofiel binnenkrijgen. Omdat dieren op mensen lijken, nemen vleeseters automatisch alle belangrijke aminozuren op. Voor veganisten is het daarom zaak om slim eiwitten te combineren. Een maaltijd van erwtensoep met roggebrood levert bijvoorbeeld een prima, compleet eiwitprofiel.

Conclusie: Savoni heeft ongelijk. Er is geen enkel wetenschappelijk bezwaar tegen een voor 100 procent plantaardig eetpatroon. Seidell: ‘Het is een kwestie van tijd investeren en puzzelen. Als je dat niet erg vindt, kun je kinderen uitstekend verantwoord veganistisch laten opgroeien.’

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant (©).

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Met een grotere bijdrage steun je me nog veel meer. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

[paytium name=”Eenmalige donatie Aliette Jonkers” description=”Eenmalige donatie Aliette Jonkers”] [paytium_dropdown label=”Ik waardeer met” options=”1,50/5/10/25/100/250″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Mijn gekozen waardering” /] [/paytium]