Over Aliëtte Jonkers

IMG_8785 (Small)Aliëtte Jonkers werd in 1970 geboren in het Groningse dorp Winsum. Haar journalistieke carrière begon in 1992. Als 21-jarige snotneus begon ze als algemeen verslaggever bij het Algemeen Groninger Persbureau Tammeling. Daar leerde zij het vak van Bart Tammeling. In het kantoor aan de Peizerweg in Groningen, boven de Drukkerij Ebel Noorman, schreef ze voor de Groninger Gezinsbode, Het Groninger Dagblad, de Drentse Courant, het ANP en Trouw.

Het persbureau was decennialang de broedstoof voor jong journalistiek talent in het noorden. Bart Tammeling, die het tot zijn dood leidde, werd beschouwd als de nestor van de regionale journalistiek. Journalist Ineke Holtwijk over Bart Tammeling: ‘Zag hij op zijn burelen iemand die het ‘heilige vuur van de journalistiek’ had, zoals hij het noemde, dan veranderde hij prompt in een enthousiaste loopbaanbegeleider. Hij schroomde niet de telefoon te pakken en een bevriende hoofdredacteur attent te maken op het talent dat hij had ontdekt en dat in geen geval verloren mocht gaan voor Het Vak.’

Op haar 30e kwam Aliëtte bij een medische uitgeverij terecht. De medische wereld liet haar vanaf dat moment niet meer los. De gezondheidszorg is voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Alle belangrijke thema’s van het leven komen erin terug: leven en dood, geluk en verdriet, geboorte en dood, macht, geldstromen, politiek, ego’s, menselijk falen, troost, hoop en liefde.

ouderenfonds2

In maart 2010 zag haar eigen bedrijf het licht: Aliëtte Jonkers Journalistieke Producties. Rustig beginnen, dacht ze. Maar dat kwam er niet van. Vakanties kwamen er sindsdien trouwens ook niet meer van. Geen tijd, zegt Aliëtte. Dat heilige vuur, dat krijg je er niet uit. In de zomer doet ze nog wel eens vrijwilligerswerk voor het Nationaal Ouderenfonds. Ze gaat dan als begeleider van kwetsbare ouderen mee op stranduitjes, om ze een fijne dag te bezorgen.

Op dit moment schrijft Aliëtte (achtergrond)artikelen en interviews voor vaktijdschriften in de zorg (bijvoorbeeld Nursing, Bijzijn XL, De Psycholoog, V&VN Magazine), kranten (de Volkskrant, Volkskrant MagazineTrouw) en publieksbladen (Opzij, Libelle, Plus MagazineSkepter). Ook schrijft ze columns voor Discura, hét discussieplatform over professionaliteit in de zorg.

Als het nodig is, schrijft Aliëtte ook wel eens een boek. Liever niet eigenlijk: ze is meer van de korte, snelle projecten: ergens in korte tijd héél diep in duiken en dan weer hop, verder naar het volgende onderwerp. Maar soms komen de boeken naar Aliëtte toe. En boeken weiger je niet. Daarom is ze nu, tegen wil en dank, bezig met een boek over psychiaters, psychologen en andere zorgverleners in de GGZ die zélf een diagnose hebben, of (langdurig) in therapie zijn geweest.

Omdat Aliëtte van al dat getikkerdetik achter de computer wel eens een beetje ongedurig wordt, leidt ze ook graag congressen en symposia die te maken hebben met de gezondheidszorg. Ook is ze heel graag gespreks- en discussieleider, want in die rol bruist ze van energie en voelt ze zich als een vis in het water. Kijk voor meer informatie op de pagina Dagvoorzitterschappen.

Aliëtte zit (of staat) graag achter een radiomicrofoon. Ze had in 2014 een half jaar lang een medische rubriek tijdens het programma ‘Utrecht komt thuis’ van Radio M, de regionale radiozender van RTV Utrecht. Desgevraagd geeft ze commentaar op de radio over medisch nieuws (mail me maar). Met interviews op film en met web-tv heeft ze eveneens ervaring. Zo maakte ze samen met een team van Quadia dagelijks webtv-journaals op het Wereldcongres Hemofilie (WFH). In Meander MC maakte ze een digitaal magazine met filmpjes over de ‘healing environment’-trend in ziekenhuizen.

fotomeander2crop1

Aliëtte Jonkers is lid van:

Op het werk van Aliëtte Jonkers zijn de leveringsvoorwaarden van de NVJ van toepassing.