Van de site van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN):

Utrecht, 22 maart. De VWN-Publicatieprijs gaat dit jaar naar Aliëtte Jonkers voor haar artikel ‘Met de hand op het hart’ over reanimeren en de angst om een kasplantje te worden. Het artikel is gepubliceerd in de Volkskrant van 2 mei 2015. Jonkers zal worden voorgedragen voor de titel ‘European Science Writer of the Year’.

De VWN-Publicatieprijs, die 22 maart voor de vijfde keer werd uitgereikt, is bedoeld voor de beste wetenschapsjournalistieke productie van 2015. De twaalf inzendingen werden beoordeeld door een vijfhoofdige jury van wetenschapsjournalisten, waarbij elk jurylid haar of zijn voorkeursvolgorde aangaf.

De inzendingen waren goed gespreid over verschillende media. Vijf artikelen zijn gepubliceerd in dagbladen; twee in populairwetenschappelijke bladen; twee in vakbladen en één in een weekblad. Verder was er één radio-uitzending en één webpublicatie. Wat onderwerpen betreft was de spreiding een redelijke afspiegeling van wat we in de media tegenkomen: Overwegend bèta met de nadruk op medische en biologische onderwerpen, natuur- en wiskunde en relatief weinig technische onderwerpen.

Opvallend was dat in een groot deel van de inzendingen lastige (maatschappelijke) vragen aan de orde werden gesteld. Het lijkt erop alsof de Nederlandse wetenschapsjournalistiek journalistieker wordt. Om het wat ongenuanceerd uit te drukken: niet meer alleen informatie en educatie, maar ook opinievormend en commentariërend tot en met WOB-verzoeken aan toe.

De hoge kwaliteit van de inzendingen illustreert dat de Nederlandse wetenschapsjournalistiek, ondanks de geringe financiële armslag, op een hoog niveau staat. Wetenschapsjournalisten weten veel en uiteenlopende bronnen aan te boren, kennen de weg in het wereldje van wetenschap en techniek en daarbuiten, en niet bang zijn om, zoals gezegd, lastige vragen aan de orde te stellen.


Nieuwsgierig naar het artikel? Lees het hier via Blendle: http://www.aliettejonkers.nl/2015/07/15/met-de-hand-op-het-hart/
Dit artikel was in augustus 2015 ook al genomineerd voor De Gouden Freelancer