Wat is de rol van de ouders bij het ontstaan van een depressie bij hun kind? Bernet Elzinga (45), psycholoog en hoogleraar aan Universiteit Leiden houdt zich dagelijks bezig met dit onderwerp. Zij doet onderzoek naar stress en depressie en de effecten daarvan op het brein. Haar droom: depressie onder tieners  terugdringen door het hele gezin bij de therapie te betrekken. 

‘Hoi!’ Energiek komt Bernet Elzinga van achter haar bureau vandaan. Lang en slank, lachende, helderblauwe ogen.In haar kantoor aan de Leidse Faculteit der Sociale Wetenschappen praat ze over haar passie:  onderzoek naar depressie bij jongeren. Vroeg in haar carrière behandelde ze nog patiënten op de angstpoli. Nu is ze hoogleraar in de klinische psychologie aan de Universiteit Leiden en ligt haar focus volledig op wetenschappelijk onderzoek. Onlangs ontving ze een prestigieuze subsidie van 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar jongeren met een depressie.
In Nederland kampt bijna 3 procent van de jongeren van 13 tot 18 jaar met depressieve klachten. Omgerekend zijn dat er 134.000. Schrijnende cijfers, vindt de Leidse psychologieprofessor, vooral ook omdat depressie heel lastig te behandelen is: ‘Therapie, eventueel in combinatie met medicijnen, slaat maar bij de helft van de tieners aan. Dit is verontrustend omdat deze leeftijd echt een schakelfase is: beslissend voor de rest van iemands leven. Een tiener met depressie heeft 70 procent kans om later in het leven opnieuw depressieve klachten te krijgen.’